25 Νοεμβρίου, 2020

25 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25-11-2020

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

Η 25η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και αγώνα κατά της βίας των γυναικών. Το έλλειμμα ουσιαστικής μέριμνας και διαρκούς επαγρύπνησης της Πολιτείας για τη βία κατά των γυναικών αποδεικνύεται καθημερινά από την ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση που έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών, με το φαινόμενο να παραμένει αόρατο για τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, λόγω των μειωμένων καταγγελιών.

Στην Ελλάδα, η βία των ασκούμενων πολιτικών, το ασταθές και επιθετικό περιβάλλον στην εργασία, η αιφνιδιαστική αφαίρεση δικαιωμάτων και η απειλή της αβεβαιότητας και της ανεργίας, εμπεδώνουν τα στερεότυπα του κοινωνικού ρόλου των δύο φύλων και ανατροφοδοτούν τα ήδη υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών της πανδημίας του covid-19, μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με  φαινόμενα υποχρεωτικού εγκλεισμού αλλά και κοινωνικής αποστασιοποίησης που εντείνουν ακόμα περισσότερο τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας  στηρίζει τον κοινωνικό αγώνα του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαμιέων για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ελπίζουμε η σημερινή μέρα να είναι μέρα περισυλλογής για όλους μας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε δραστικά μέτρα για την εξάλειψη του ειδεχθούς αυτού φαινομένου και την προστασία των θυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Βία κατά των Γυναικών συνιστά εγκληματική συμπεριφορά και η καταπολέμησή της είναι ευθύνη όλων μας.