2 Δεκεμβρίου, 2023

Επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο Εργατικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς του Νομού.

Επίσημη επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας πραγματοποίησε ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς του νομού Φθιώτιδας. Το Εργατικό μας κέντρο κατέθεσε και εγγράφως τις προτάσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων του νομού. Παρουσιάζεται αυτούσιο το υπόμνημα:

Αξιότιμε κ. Τσίπρα,

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανύπαρκτη νομοθετική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων του νομού μας, της Περιφέρειας μας και γενικότερα της χώρας μας.

Γνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλη την επικράτεια ζητάμε την αποκατάσταση της εργατικής προστασίας με άμεσες και στοχευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του καθορισμού του κατώτατου μισθού, μεταξύ των οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.
 2. Άμεση αποκατάσταση επέκτασης και κήρυξης υποχρεωτικών κλαδικών Σ.Σ.Ε, κατάργηση της πρόβλεψης με την οποία η επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε υπερισχύει της κλαδικής.
 3. Αποκατάσταση της μετενέργειας του συνόλου των όρων της Σ.Σ.Ε με αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες εργοδότες.
 4. Θεσμοθέτηση υποχρεωτικών σωματείων εργαζομένων σε επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων με υποχρέωση εκλεγμένης επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας της εργασίας.
 5. Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και άμεσες προσλήψεις επιθεωρητών εργασίας. Υποχρεωτικοί έλεγχοι με συμμετοχή εκπροσώπων της εργατικής τάξης ανά νομό, ώστε να γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι και έτσι να μειωθεί η εργοδοτική παραβατικότητα.
 6. Άμεση προστασία των εργαζομένων από την ψευδώς δηλωμένη και τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία.
 7. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛ.ΤΑ. προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών.
 8. Διασφάλιση όλων των θέσεων και σχέσεων εργασίας της ΛΑΡΚΟ.

Κύριε Τσίπρα,

Ο νομός Φθιώτιδας πλήττεται σφοδρά από ανασφάλιστη εργασία αλλά και ανεργία αφού το ποσοστό ξεπερνά το 26%. Συγχρόνως καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως η εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση, με ποσοστό που ξεπερνάει πλέον το 50%. Και βέβαια το μεγαλύτερο και μελανότερο κεφάλαιο, η αδήλωτη εργασία, που κρατάει ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2022 το νομικό πλαίσιο ενισχύει τη φτηνή και αδήλωτη εργασία. Εργολαβίες, μερική απασχόληση, μπλοκάκια, εργόσιμο, νόμιμη παρανομία παράκαμψης της νομοθεσίας και της ασφάλισης!

Πρωταγωνίστρια η «μερική απασχόληση», συνιστά τον ποιο δημοφιλή – νομιμοφανή τρόπο κλοπής, η οποία εξελίσσεται με ανησυχητικά φαινόμενα, αφού το 60% των προσλήψεων είναι με αυτό το καθεστώς. Συγχρόνως και η πλήρη εργασία σε πολλές περιπτώσεις, παρανόμως μετατρέπεται από τους εργοδότες σε «ψευδώς μερική» προς όφελος των επιχειρήσεων.  Μισθός πλέον θεωρείται το δηλωμένο ωρομίσθιο και όχι ο πραγματικός εργάσιμος χρόνος, συνεπώς οι τρεις μισθοί (Άδεια, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – Επίδομα άδειας) είναι κατά 50-70% μειωμένοι.

Ένας ακόμη τρόπος συγκάλυψης είναι και η εκτεταμένη χρήση «εργολαβιών». Παραβάσεις που αναλαμβάνουν οι εργολάβοι για λογαριασμό των επιχειρήσεων. Ως μεσάζοντες παρανομιών λοιπόν, αναλαμβάνουν εργασίες σε πολύ χαμηλές τιμές, και για να ανταποκριθούν εκμεταλλεύονται στο έπακρο κάθε μισθωτό, και σε μισθό και σε ωράρια, ενώ σε ασφάλιση, από αδήλωτους έως ελάχιστες ώρες.

Σε ότι αφορά το εργόσημο, από μέσο καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, μετατράπηκε και λειτουργεί ως φορέας κατάργησης της μισθωτής εργασίας, καθώς επιτρέπεται (άμεσα ή έμμεσα) και σε επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων.

Όμως η παραβατικότητα δεν είναι μόνο θέμα ελέγχων. Ακόμα και όταν αποκαλύπτονται, οι ποινές περιορίζονται σε «πρόστιμα» αντί απονομής δικαιοσύνης, που σε πολλές περιπτώσεις μειώνονται, ρυθμίζονται, χαρίζονται.

Πρωτιά στην εργασία οι Έλληνες, με 2.042 ώρες τον χρόνο έναντι 1.371 των Γερμανών. Κατά 5,5 ώρες περισσότερο την εβδομάδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης εργάζονται οι Έλληνες. Πρακτικά, το 40ωρο είναι παρελθόν, κοινό μυστικό για αρκετά επαγγέλματα, το 8ωρο έγινε 12ωρο!

Και ενώ οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες η αμοιβή τους για κάθε ώρα εργασίας είναι η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη!

Έχοντας ως βασικό σκοπό της οικονομίας να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος την οικονομία καταθέτουμε εκ μέρους της εργατικής τάξης του νομού Φθιώτιδας τις εξής προτάσεις:

 1. Ποινικές ευθύνες. Η αδήλωτη εργασία για επιχειρήσεις, συνιστά αξιόποινη πράξη, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Κατά την αποκάλυψη συνεπώς, θα πρέπει να ενεργοποιείται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη (βάση του Ν. 2336/1995) αυτόφωρη διαδικασία, ποινή φυλάκισης 3 – 6 μήνες και χρηματικά ποσά ανάλογα με το ύψος της παράβασης.
 2. Αστικές ευθύνες. Κατά τη αποκάλυψη συνεπώς, η επιχείρηση θα πρέπει να επωμίζεται όλα τα βάρη του ανασφάλιστου χρόνου έως τον τελευταίο προηγούμενο εργοδότη και με το βάρος της απόδειξης στον εργοδότη.
 3. Δημιουργία αντικινήτρων για τη χρήση εργολαβιών. Όλοι οι μισθωτοί, σε εργολαβίες, να εξισωθούν με τους εργαζομένους της επιχείρησης και οι παραβάσεις των ενδιάμεσων εργοδοτών (εργολάβων) να βαραίνουν και τον κύριο εργοδότη.
 4. Δημιουργία αντικινήτρων για την μερική απασχόληση: να γίνει 25% ακριβότερη, με σταθερά ωράρια, χωρίς υπερωρίες, και περιορισμό στο 10% ανά επιχείρηση.

Κύριε Τσίπρα,

Στα πλαίσια της επίσκεψης σας στη Λαμία και στο Εργατικό Κέντρο Π.Ε. Φθιώτιδας θα θέλαμε να αναδείξουμε μια πρόταση που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο νομό μας, αφενός την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και αφετέρου νέες θέσεις εργασίας άρα και μείωση της ανεργίας.

Στο νομό Φθιώτιδας υπάρχουν μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν εργοστάσια που δυστυχώς σήμερα έχουν κλείσει.  Παρά ταύτα οι κτιριακές τους υποδομές είναι σε καλή κατάσταση και μένουν αναξιοποίητες. Πρέπει να εξεταστούν αυτές οι περιπτώσεις και να δοθούν κίνητρα σε επενδυτές, ώστε να λειτουργήσουν στις συγκεκριμένες κτιριακές υποδομές νέες επιχειρήσεις.

Τονίζουμε ότι ο νομός μας βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας παρέχοντας στους επενδυτές λιμάνι και σιδηρόδρομο για την φορτοεκφόρτωση προϊόντων αλλά και ένα πλήρες οδικό δίκτυο που συνδέει τον τόπο μας με ολόκληρη την Ελλάδα.

Σας καταθέτουμε τις θέσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π.Ε. Φθιώτιδας και θα θέλαμε να δείτε το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα διότι θεωρούμε ότι ο τόπος μας είναι σημείο αναφοράς για τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας μας.

 

Για το Δ.Σ.